E-bøger på biblioteket – opensource og platformsuafhængigt?

KindleCentralbibliotek.dk har i dag offentliggjort en liste over nogle af de projekter, der har fået tilskud fra Udviklingspuljen hos Styrelsen for Bibliotek og Medier.

Det projekt, der umiddelbart fanger min største interesse er “Folkebibliotekernes e-bogsprojekt”. Jeg har arbejder med ebøger og biblioteker i flere år og det har været en spændende opgave, hvor vi har set både gode og dårlige løsninger. Spørgsmål om rettigheder, ophavsret, biblioteksafgift og ikke mindst platformsuafhængighed har fyldt meget. På nogle områder har vi gjort fremskridt og andre ikke. Ændringer i organisationen på mit arbejde har flyttet mig længere væk fra ebogsområdet end tidligere, men det skal ikke afholde mig fra at bevare interessen. Og heldigvis får jeg fra tid til anden mulighed for at lege med ebøger og ebogslæsere (mere om det i et senere indlæg). Nå, tilbage på sporet…

Den korte beskrivelse af projektet er som følger:

“Projektet skal sikre bibliotekerne et bæredygtigt og holdbart e-bogstilbud – et attraktivt, platformsuafhængigt tilbud, som skal kunne integreres i bibliotekernes brugergrænseflader, bygge på OpenSource og på sigt indgå i DDB. Projektet omfatter litteraturformidling, arbejder med nye forretningsmodeller, partnerskab med forlag om formidling, markedsføring, udvikling og evt. andre aktiviteter. Projektet skal bidrage til sikre bibliotekernes rolle fremadrettet i udviklingen mod elektroniske medier, herunder rådgive bibliotekerne i omprioritering fra de fysiske materialer til de digitale.”

(DDB er forkortelse for Danskernes Digitale Bibliotek.)

Det interessante er (bland andet) “platformsuafhængigt tilbud” og “OpenSource”. De to begreber vinder mere og mere gehør hos bibliotekerne og deres leverandører af digitale tjenenester. Et andet af udviklingsprojekterne, “Indholdskanalen 2.0“, vil også bygge en open source applikation til deres storskærmsløsning for at være fri af leverandørernes lukkede løsninger. Jeg ser frem til begge dele!

I Styrelsens tilsagn kan man desuden læse følgende:

“Det er desuden afgørende, at projektet ønsker at sikre bibliotekerne et tilbud om e-bøger, som er platformsuafhængigt, DRM-frit og kan integreres i bibliotekernes brugergrænseflader samt bygger på åbne standarder …”

“DRM-frit” – det glæder jeg mig til. Det har været et ufravigeligt krav for forlagene, og det vil uden tvivl blive et stridspunkt. Den umidelbare løsning er en 100% webbaseret løsning i stil med Safari Books Online. Problemet hér er, at ebøgerne ikke kan overføres til en ebogslæser. Og alt andet lige giver en ebogslæser en bedre læseoplevelse end en tablet eller smartphone. Hvis vi er heldige, så kommer der ebogslæsere på markedet, der har indbygget en ordentlig browser og så er problemet nok løst. (Kindle 3 har en brower, men den er “eksperimentel” og har nogle mangler.)

Jeg håber, der bedste for ebogsprojektet. Ebogsmarkeder er i sin spæde start (på tiende år) og det vil undre mig, hvis det ikke rykker for alvor i 2011-2012. Desværre er Københavns Biblioteker ikke blandt projektdeltagerne, så jeg følger med på sidelinjen og håber på hyppige og grundige opdateringer fra projektet.

Projektet skal sikre bibliotekerne et bæredygtigt og holdbart e-bogstilbud – et attraktivt, platformsuafhængigt tilbud, som skal kunne integreres i bibliotekernes brugergrænseflader, bygge på OpenSource og på sigt indgå i DDB. Projektet omfatter litteraturformidling, arbejder med nye forretningsmodeller, partnerskab med forlag om formidling, markedsføring, udvikling og evt. andre aktiviteter. Projektet skal bidrage til sikre bibliotekernes rolle fremadrettet i udviklingen mod elektroniske medier, herunder rådgive bibliotekerne i omprioritering fra de fysiske materialer til de digitale.

Udgivet af

Thor

http://www.linkedin.com/in/thordekovbuur

5 tanker om “E-bøger på biblioteket – opensource og platformsuafhængigt?”

 1. Hej Thor
  Godt indlæg med god analyse. “Streaming” er det eneste logiske, og jeg er sikker på, at forlagenes platform Publizon før eller senere kommer med en løsning. Men den bliver ikke nødvendigvis “baseret på open source”, som i den sammenhæng er et lidt elastisk begreb.

  Systimes “streamede” iBøger er fx baseret på et open source-cms, men implementeringen benytter kode, der bestemt ikke er open sourcet, ligesom de langtfra er integrerede med bibliotekernes brugergrænseflader..

  1. Hej Toke

   Tak for rosen 🙂

   Hele tilgangen til open source skal modnes hos bibliotekerne, men det er positivt, der er igang. Jeg håber bestemt, der ligger mere i intentionerne end blot at vælge et open source cms. Det vil være rigtig spændende, hvis “motoren” i løsningen også er open source. TING-konceptet (www.ting.dk) er en mulig kandidat i mine øjne, men de beslutninger er langt fra taget endnu.

 2. Jeg synes det er lidt ærgeligt at man ikke kan hente biblioteksbøger til sin Kindle. Er det pga. Bibliotekerne, eller måden Kindle virker på?

  1. Ja, det er rigtig ærgerligt. Amazon vil ikke bruge andre kopibeskyttelser end sit eget og bibliotekerne bruger et andet. Det er dog et samarbejde mellem amazon og de amerikanske biblioteker og vi kan da håber, vi kan få en lignende aftale på et tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *