Sony prs-650 ebogslæser

Sony-prs650
Sony prs-650

Forleden fik jeg en ebogslæser, mere præcist en Sony prs-650. Jeg har i længere tid haft en Sony prs-505 til låns, og har længe ønsket mig en ny og bedre.

Selvom udvalget måske ikke virker så stort i Danmark, er det nærmest eksploderet det seneste år. Ikke mindst Kindles indtræden på det internationale marked, gav mulighed for at købe en ordentlig ebogslæser. Så tiden er derfor moden til konkret at se på mulighederne.

På jagt

I min søgen efter den helt rigtige model, havde jeg en række krav og ønsker:

 • Krav: min. 6″ skærm
 • Krav: Skræm af E Ink® Pearl technology
 • Krav til filformater: epub, pdf, txt
 • Ønsker til filformater: ODF, doc/docx, ppt
 • Krav: Skal kunne bruges under Linux, dvs optræde som et katalog i filsystemet.
 • Gerne trykfølsom skærm
 • Må meget gerne understøtte æ,ø,å
 • Krav: God hastighed ved sideskift
 • Krav: søgning
 • God fysisk holdbarhed
 • Krav: Mulighed for at lave noter enten håndskrevne eller med tastatur

Det korte af det lange blev et valg mellem Sony prs-650 og Kindle 3 Wifi. Udfra ovenstående liste vil valget være klart, her vinder Sony. Kindle understøtter ikke epub, er ikke trykfølsom og jeg kan ikke få bekræftet, at den understøtter æ,ø,å. Når den alligevel kom i betragtning skyldes det en unik feature i Kindle. Den har egen mailadresse som, man kan sende dokumenter til og modtage dem i et understøttet format. Samtidig har Calibre mulighed for at være server og sende hentede nyheder på et givent tidspunkt. Den kombination ville give mig nyheder fra Politiken, DR o.m.a. hver morgen – det er da smart! Den afgørende faktor blev dog håndteringen af indholdsfortegnelser i de to enheder. Kindle understøtter af uvisse årsager ikke indholdsfortegnelser i pdf. En indholdsfortegnelse er ganske enkelt en formidabel måde at navigere i en ebog, så bedre held næste gang, Kindle.

I brug

Betjeningen er nem og intuitiv og den trykfølsomme skærm er præcis og reagerer hurtig. Både epub og pdf åbner hurtigt og vises fint. Jeg har også brugt rft et par gange (lavet fra Word) og det fungerer også fint. Egentlig bedre end den pdf-generator, vi har på arbejdet. Så til Word-filer foretrækker jeg nu rtf fremfor pdf. Med hensyn til pdf, så er det en jungle at finde rundt i. Eksempelvis havde jeg fundet en række tips og tricks til 650’eren, som jeg gemte i Google Docs. Et pdf-dokument udfra Docs-dokumentet sætter 650’eren på overarbejde og sideskift taget flere minutter (det er et simpelt dokument!), men en rtf-udgave kan bruges helt uden problemer. Jeg mistænker Googles pdf-generering for at gøre filen unødvendig kompleks. (Det skal siges jeg ikke har testet på andre ebogslæsere eller andre dokumenter.)

Udover læsning af almindelige ebøger, så har jeg stor glæde af Calibres mulighed for at hente rss-feeds og lave dem til ebøger. Det er blevet en fast vane, at jeg hver aften henter feeds fra det store dagblade, nogle blogs og tegneserier, som automatisk lægges over på 650’eren. Det kan ikke sammenlignes med en papirudgave af en avis, men det giver mig et godt overblik over nyhederne fra dagen.

Derudover gemmer jeg ofte længere artikler fra nettet og blogindlæg som rene tekstfiler og læser dem på 650’eren. Det er alt andet lige mere behageligt end at sidde foran skærmen og læse.

Jeg savner mulighed for at tilføje ordbøger. Den kommer med to opslagsværker og ti ordbøger (fransk, tysk, spansk, italiensk og hollandsk). En dansk-engelsk/tysk/fransk/spansk vil derimod være rigtig godt. Desværre ligger ordbøgerne i selve 650’erens system og kan ikke tilgås og dermed ændres. Alternativet er, at finde en “rigtig” ordbog som ebog, men det er desværre ikke lykkedes mig. Gyldendal sælger fx ikke ordbøger som ebøger, da epub åbentbart ikke er særlig godt til den slags. Med hensyn til opslagsværker så vil jeg på et tidspunkt kigge på, om det er muligt at hente en offline udgave af Wikipedia og lave en pdf eller epub af den.

Jeg er rigtig godt tilfreds med min eobgslæser. Muligheden for at have flere bøger, artikler osv med på ferie, under transport eller andet er oplagt. Desuden er muligheden for at lave selvstændige noter (dvs ikke i en bog/artikel) god. Det er fedt,  hurtigt kunne skrive et par ting ned og ikke risikere at smide papirlappen væk – og ikke skulle lede efter papir først.

Hvorfor ikke vælge en tablet?

Der er pt to reelle tablets i de danske butikker: iPad og Samsung Galaxy Tab. Jeg har haft dem begge mellem hænderne, og de er helt sikkert lækre at arbejde på, og kunne sikkert finde plads i min (og familiens) hverdag. Men det jeg var op jagt efter var en dedikeret ebogslæser. Jeg vil have en meget læsevenlig skærm og tablets har baggrundslys og ofte reflekterende skræme. Den største fordel synes jeg dog ligger i ebogslæserens enkelthed. Når jeg bruger den, bliver jeg ikke forstyrret af mails, Twitter eller bare muligheden for liiige at tjekke de seneste nyheder. Jeg bliver let distraheret, men netop ebogslæserens “offline-hed” gør, at jeg ikke bliver forstyrret – eller lader mig forstyrre.

Afslutningsvis

Jeg havde oprindelig en plan om at tage nogle billeder og lidt video af 650’eren, men da der allerede findes en rigtig god video, så får I den i stedet. Hvis du vil se en sammenligning mellem 650’eren og Kindle 3, findes der en god video.

Er du på Twitter, så deltag i ebogsnakken ved at bruge #kindlesalon. Det er ikke kun Kindle, men ebogslæsere og ebøger i al almindelighed

Udgivet af

Thor

http://www.linkedin.com/in/thordekovbuur

11 tanker om “Sony prs-650 ebogslæser”

 1. Prs-650 er ekstrem dårlig til at håndtere PDF-filer; desværre er flere online boghandlere begynd at sende bøger ud som PDF; det kan jo kun skyldes deres interesse i Apple tables (som de jo også sælger, fx Saxo). Bliver det her en krig mellem epub og pdf, eller prs-650 og iPad? Tjahh, i så fald er der ingen tvilv om udfaldet: iPad’en er meget mere fancy! Men det er trods alt 1000 gange nemmere og mere behageligt, at læse en bog på Sony prs-650!

  Jeg håber på den dedikerede e-bogs-læser!!!

 2. Tak for kommentaren!

  Ja, PDF er ikke lige det bedste format på en 6″ skærm. De ebogshandlere jeg kender (booksnob.dk, storybag.dk, riidr.dk, g.dk) leverer primært i epub, og det håber jeg da, de bliver ved med. Jeg synes, det er stor forskel på tablets og ebogslæsere, og håber der er plads til begge på markedet. Jeg vil meget nødig undvære min 650’er også selvom jeg havde en tablet.

 3. Du kan sagtens hente et wikipedia dump. Men bemærk at når arkivet pakkes ud, fylder det over 5 Terabyte. Det er nok mere end der kan ligge på en PRS-650 eller en iPad for den sags skyld.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Database_download

  Jeg hepper også på de dedikerede læsere.

  Jeg har en PRS-600. På alle måder ganske god, men jeg er pænt træt af det mærkelige genskin fra skærmen, som jeg hele tiden må vinkle mig ud af.

  Er kontrasten høj og genskinnet minimalt på 650’eren?

  1. Jeg har haft kig på Wikipedias downloadmulighed, men droppede det netop pga størrelsen også den danske udgave fylder meget. Og så kunne jeg ikke finde en løsning, der gav mig en ePub-fil.

   Jeg oplever intet genskind på min 650’er og har brugt den udendørs flere gange.

   1. Nå, det kunne være man skulle se sig om efter en 650’er, eller muligvis give næste generation en chance – jeg har jo en 600, som er ok.
    Genskinnet er faktisk ikke bare fra solskin men også fra nødvendige læselamper. Det kan godt lade sig gøre, men det er irriterende at skulle vinkle den efter lyset altid.

    Jeg synes jeg har hørt at wikipedia ville lave en epub-export funktion, men at den vist lader vente på sig – kan ikke huske hvor.

    Indtil da er der jo: http://dotepub.com/

    1. Hej Lars

     Jeg har godt høre om genskinnet på 600’eren, men det har Sony også og lavet 650’eren bedre. Som sagt har jeg brugt den i solskin flere gange og også med en læselampe (en 15-kroners model fra Netto) og oplever ingen problemer.

     Tak for linket, det kigger jeg på.

 4. Nu har jeg en Kindle og den har ikke problemer med genskin. Jeg skal ikke gøre mig klog på om Kindle, eller Sony er bedst, men jeg synes det er en stor fordel at der ikke giver genskin.

 5. Pingback: | Dekovs Domæne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *