Deltagelse i open source aktiviteter – et eksempel

I forlængelse af min forrige post, vil jeg gerne dele en helt konkret erfaring fra frivilligt arbejde i open source community’et. Pointen er at vise, at man ikke nødvendigvis skal skal være kode-ninja for at blive det af et open source projekt. Jeg vil påstå, at man kommer langt entusiasme og åbenhed. Der er selvfølgelig forskel på projekter og hvordan de fungerer. Deres kompleksitet i kraft af antallet af deltagere, alder og ikke mindst om det er lokalt eller globalt har også stor betydning. I mit eksempel er der tale om et mindre projekt med et kerneteam og et større antal løsere tilkoblede deltagere.


Jeg kan ikke kode, så mine bidrag skal være af en anden karakter. Jeg havde været til konferencen Open Source Days i 2010 og en “Community Day” tidligere lavet af samme gruppe mennesker. Det var derfor oplagt for mig at gøre en indsats det, hvis de have brug for en hånd. Jeg kendte ingen fra holdet bag konferencen udover et par navne. Inden jeg tog kontakt til teamet, gjorde jeg mig et par overvejelser om, hvor meget jeg kunne/ville lægge af arbejde. Og jeg valgte et forsigtighedsprincip, da det er lettere at skrue op for indsatsen end ned. Sidst fandt jeg nogle områder, hvor jeg mente, jeg kunne bidrage.

Første skridt

Jeg endte med at sende denne korte mail til teamet bag konferencen.

Hej OSD

Jeg vil gerne give en hånd med til OSD 11. Af hensyn til familien skal det helst være noget jeg kan klare hjemmefra. Det kan fx være skrivearbejde, korrekturlæsning og lignende, men hvis der er andet, der er mere presserende, så sig til.

Mange hilsner
Thor

To timer senere…

Hej Thor,

Sådan et tilbud skal man ikke lade ligge for længe 🙂

Vi vil selvfølgelig mægtig gerne have en hånd med et eller andet. Der er altid noget man kan foretage sig.

Lige nu er vi ved at finde ud af hvor vi skal være til CommunityDay i marts. Og programgruppen er ved at finde sammen.

Og bare rolig: næsten alt foregår hjemmefra. Hvis du er på IRC, hænger vi ud på #opensourcedays på EFnet. Det er ret effektivt. Og ellers bruger vi mail en del.

Er du tilfældigvis god til websider, CMS’er og den slags? Jeg kunne rigtig godt bruge en hånd til den del.

de bedste hilsner

kristian

Det må jo siges at være både et hurtigt og positivt svar. Efter et par mails mere havde vi fundet nogle opgaver, jeg kunne løse (web), og jeg vidste, hvem jeg skulle løse dem sammen med. Og så var det bare at gå i gang. Da jeg kom med, var der fem måneder til konferencen, men kun kort tid til, der skulle være et website i luften. Vi skulle annoncere tracks og have call for speakers ud.

Hverdag

Der var tryk på i perioder, men det var fedt alligevel. Og jeg lagde også flere timer end jeg havde planlagt. Men på grund af min første mail til teamet, kunne jeg med god ro sige fra, når jeg havde brug for det – og ikke mindst blev det respekteret.

Blev jeg i projektet? Ja, for det var super fede mennesker, der stod bag. Og ikke mindst fik jeg lært en masse både inden for det område jeg havde ansvar for (web), men også om planlægning og afholdelse af konferencer. Dét havde jeg ikke set komme, så det var ren bonus.

Alting har en ende

Stoppede jeg i projektet? Ja, efter tre konferencer. Der havde været en del udskiftning i kerneholdet, og der være færre mennesker til at løfte opgaven. Det var gode mennesker, der kom til, men som sagt også et mindre team. Der blev skruet ned for ambitionerne og kerne-teamet kunne klare web-opgaven selv (det kan være lettere end at skulle koordinere med mere perifere deltagere).

Det var på mange måder ærgerligt, men skulle det have været anderledes, skulle jeg have lagt mange flere kræfter og tilbudt at tage andre opgaver end web. Igen en overvejelse. For selvfølgelig var jeg klar over, at der skulle flere kræfter til, hvis konferencen skulle fortsætte i samme spor. Men jeg havde set indefra, hvad det kræver, og de kræfter havde jeg ikke.

Hvad har jeg lært af alt det her?

  • At hvis man finder et projekt, man vil deltage i, så gør det. Men vær ærlig over for dig selv og projektet med hensyn til dine resurser (nå ja, vær ærlig op alle områder).
  • At det ok at sige stop, når man synes, det er tid.
  • At der er langt mere at hente end man regner med. Der er altid noget nyt at lære. I sidste ende afleverer, man ikke noget. Det man kan, bliver man bedre til og få mere oven i, hvis man er åben for det.
  • At der er masser af gode mennesker, der gerne vil hjælpe dig i gang.

Udgivet af

Thor

http://www.linkedin.com/in/thordekovbuur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *